Lehet-e divatos a gázpalack?

Nóra barátnőm rajong a divatért, sokat jár bemutatókra, mindig követi a legújabb trendeket. Egy-két helyre néha én is elkísérem, de azért nem élem meg tragédiaként, ha nem a legújabb divat szerint vagyok épp felöltözve. Nóra titkos álma, hogy divattervező legyen. Csak velem szokott beszélgetni erről a dologról, a többi barátnőjét kevésbé érdekli a téma, mint engem. Azért sok mindenről szoktunk beszélgetni a divat kapcsán, például nemrég vitattuk meg a divat és a vallás kapcsolatát, amikor egy-két híres tervező Jézust ábrázoló szentképeket jelenített meg nadrágokon és egyéb ruhadarabokon. Nóra haladó szellem ebben a tekintetben, és a divatot egy külön művészeti ágként értelmezi, ezért neki tetszenek olyan ruhák is, amik tulajdonképpen nem viselhetők sehol. Azt mondja, ezekben a műalkotás szépségét látja. Én ennél jóval funkcionálisabbnak látom a dolgokat. Tetszenek a szép ruhák, a kellemes anyagok, de szerintem ezek feladata az, hogy eltakarjanak és megvédjenek a hidegtől.

Mikor a múltkor találkoztunk, épp meséltem neki, hogy gázpalackot kell vennem anyukámnak, mert elköltözött egy kisebb lakásba, ahol ezzel működik a tűzhely, és az előző lakók nem hagytak ott egy fia palackot sem. Nóra rögtön kapott a témán, mivel éppen táskákat tervezett titokban. Megkérdezte, szerintem divatba jöhetne-e egy gázpalack kinézetű kistáska. Úgy képzeljem el, szürke textilből a külsejét, sokkal kisebben, azt mondta, szerinte 25-30 centis magasságban már jó is lehetne. Hátizsák és oldaltáska is lehet belőle, mindkettő mutatós.

Azért szeretek vele beszélgetni, mert teljesen más megvilágításba tudja helyezni a dolgokat. Nekem álmomban sem jutott volna eszembe az ötlet. Mondtam neki, hogy őszintén fogalmam sincs a dologról, én ilyen kiegészítőt már nem vennék föl, de ki tudja. Mostanában hódítanak az extrém ötletek. De Nóra teljesen fellelkesült, nem is tudott ezután másról beszélni. Azt mondta, ha bejön, akkor akár gázpalack alakú termoszt is ki lehetne találni. Utána a táskáihoz akart egy egész kollekciót tervezni. Annyit beszélt erről, a végén már kicsit elegem is lett.

És miután elköszöntünk, mehettem még a gázpalackért anyukámnak. Ahhoz képest, hogy mennyire nem érdekel a téma, a fél napom erről szólt… Szerencsére ezután már simán mentek a dolgok. Nóra azért még este felhívott, azt mondta, ahogy hazaért, bele is kezdett a tervezésbe, és alig várja, hogy megmutathassa nekem az eredményeket. Ezek után nem csoda, hogy gázpalackokról álmodtam…