Ki mondta, hogy a praktikus nem lehet divatos?

Sokan azt gondolják, ha valami divatos, az biztos nem praktikus, de legfőképp nem kényelmes. Amikor azt mondom, hogy „sokan”, szerintem nem túlzok, hogy társadalmunk legalább fele így vélekedik. Ha őszinte akarok lenni, mint egy divatszakmában dolgozó anyuka, ez kicsit sért is. Miért ne lehetne valami egyszerre praktikus, a mindennapokban használatos, de közben a divatot és kort követő darab is? Legyen az egy ruhadarab, egy lábbeli, egy konyhabútor, vagy akár egy autós gyerekülés, véleményem szerint a határokat saját magunk szabjuk meg és nincs ez másképp a divatnál is.

A divat szerepe életünkben

Beszéljünk egy picit a divat szerepéről az életünkben. A divat szó és változatai (pl. divatos) úgy érzem lassan elcsépelté válnak életünkben, pedig annál inkább fontosabbak. Számomra a kifejezés nem más, mint önmagunk kifejezése egy olyan médiumon keresztül, amit annak szakértői és kreatív tervezői irányítanak világszerte. No, itt nem arra kell gondolni, hogy minden, amit látunk a kifutókon a hétköznapi öltözködésbe bele fog ivódni. Természetesen a kifutók csak egy olyan helyszínt biztosítanak a tervezőknek, ahol megmutathatják kreativitásukat a nagyközönségnek. Ettől függetlenül a stílus útmutatói sokszor úttörőiként segítik az „egyszerű(bb) és hétköznapi(bb)” embereket annak érdekében, hogy folyamatosan meg tudjanak újulni anélkül, hogy nagyobb beavatkozásokat kelljen végezni önmagukon.

Rengeteg ember számára fontos a megújulás. Gondoljunk csak bele hányszor éreztük úgy, hogy valami újra és másra vágyunk, legyen szó akár egy új frizuráról, vagy csak arról a csodaszép szoknyáról, amit amúgy addig nem vettünk volna fel, hiszen „nadrágosok” vagyunk, de valamiért mégis megakad rajta a szemünk és addig-addig nézzük, míg elcsábulunk. Majd ezek után felvesszük a azt a megvásárolt szoknyát, amin magunk is meglepődtünk, hogy megvettünk, és teljesen máshogy érezzük magunkat: valami új és minden bizonnyal jobbat. Ismerősen hangzik?

Mindehhez természetesen hozzátartozik az is, hogy a legújabb nem feltétlen a legdivatosabb és a legdivatosabb nem feltétlen a legkorszerűbb. A lényeg az esztétika, hogy szeressünk ránézni arra, amit éppen viselünk vagy birtoklunk és az, opcionális esetben, kövesse a korunk meghatározó stílusjegyeit.

A praktikum nem kizáró ok

Bár az előbb említettem a kifutók világát és hogy miként gondolunk rájuk sokszor – meg kell jegyeznem, tévesen –, lényeges, hogy a divat és a praktikusság kapcsolatában a kettő nem zárja ki egymást. Miért ne lehetne valami egyszerre csinos, elegáns és könnyen használható – ebben az esetben viselhető? Miért kellene vagy az egyik, vagy a másiknak lennie a ruhadarabnak vagy használati cikknek?

Ha a korábbi szoknya témája túlságosan földönkívüliként csendül fülünkben, hoztam egy biztos pontot mindenki életében: a táskákat. Miért kellene egy táskának csak szépnek és nem praktikusnak lennie? Miért ne lehetne egy táska szép és használható? Ahogy kicsit körbe nézünk az üzletekben, rengeteg példát látunk az utóbbi teljesülésére: sok cipzáros rész és zseb a könnyebb tárolás, valamint a rendszerezés érdekében, vagy éppen hosszabb és rövid pántok, így kézben is vállon is viselhetővé válnak a darabok.

A tökéletes gyerekülés

Egy teljesen más területre evezve, például a használati cikkek is lehetnek divatosak. Hasonló lenne az érvelésem háztartási dolgok divatosságára, mint amiket már az előbb olvashattatok. Igen, tudom, az ő esetükben a funkciójuk és kényelmességük a legfontosabb, de azért mégis fontos, hogy néz ki az a bizonyos valami, amibe pénzt fektetünk, nem? Elfogadom, egy-egy cikknél nem feltétlen játszik szerepet a megjelenés, de ha például a nappalink, hálószobánk, vagy akár a kertünk összképét nézzük, akkor bizony el-el gondolkodunk a „vajon ez illene a x-be?” kérdésen és a válasz függvényébe vesszük – vagy épp nem vesszük – meg a terméket.

Úgy gondolom tipikus és nagyon helytálló példa lehet a divat és praktikum kapcsolatára a következő élményem. Mivel kétgyerekes anyuka vagyok, többen kerestek meg olyan problémákkal, ami a gyerekekhez kapcsolódik, főként, hogy honnan szerezzetek be pár dolgot. A múlt héten sem volt ez másképp és valamiért többször előkerülő téma volt a gyerekülés kocsikba, így gondoltam megosztom az én történetem.

Teljesen átérzem a kilátástalannak tűnő helyzeteteket. Mikor a gyerekeim kisebbek voltak, még nem feltétlen volt probléma a gyerekülés kérdése: a gyerkőcök nem kérdőjelezték meg a választásaimat, nem volt saját igényük például színre és őszintén, eleinte még nem is volt akkora választék itthon, hogy megengedhessem magamnak a hezitálást. Később vált érdekessé a dolog, amikor a lurkók elkezdtek felnőni, de még magasságuk miatt kiegészítő ülésre volt szükségük az autókban. Mivel a férjemnek és nekem is van autónk, a dilemma azzal is bonyolódott, hogy olyan segítségre volt szükségünk, ami mobilis, azaz egyik kocsiból a másikba is minden bajlódás nélkül áttehető. Természetesen mindezek mellett egyre inkább fontosabb volt a kényelem és a külső is, nemcsak nekem, hanem gyerekeimnek is. Hatalmas szerencsém volt, hogy ezen problémák már az internetes vásárlás korában merültek fel, így sokkal több lehetőségem volt, mintha csak egy-egy boltba tudtam volna bemenni és ott válogatni az éppen aktuális kínálatból. Kreatív munkámból adódóan sokkal kritikusabb szemmel néztem a dilemmára és fontos volt számomra a divatosság, ezen helyzetben az, hogy ne egy behatárolt, hanem egy klasszikus és sok mindenhez passzoló gyereküléseket találjak. Lehet, ez most meglepően hangzik sokatoknak, de fogadni mernék, hogy ezek a kritériumok nektek is szerepet játszanak a választásban, akár tudattalanul is.

A nagy böngészés közepette, szinte teljesen véletlenül akadtam rá a babaverda.hu oldalra, ami egy igazi paradicsom a gyerekülés vásárlásban. De hogy miért is mondom ezt? A webshop minden szempontból kielégítette elvárásaimat: rengeteg méretű, funkciójú és számos kényelmi beállítású variációra tudtak olyat nyújtani, amit mások addig nem, legyen szó csecsemő hordozásától egészen nagyobb gyerekekéig. Az ülések teljes mértékben mozdíthatók A kocsiból B-be mindenfajta nagyobb erőfeszítés nélkül. Sőt, a kínált színek és stílusok skálája is nagyon széleskörű, így egyből meg is találtam azokat a termékeket, amelyek mindkettő kocsinkban kiválóan néznek ki, azaz beleillenek a korábban említett összképbe és divatosnak is nemes egyszerűséggel kikiálthatók. A változatos termékek mellett az ügyfélszolgálat is kiváló, bármilyen kérdésemet hamar és példátlan szaktudással válaszoltak meg. Korábban nem volt semmilyen kapcsolatom vagy tapasztalatom velük, de a vásárlásom után bátran merem ajánlani mindenkinek őket, higgyétek el, nem fogtok csalódni bennük.

gyerekülés kocsikba
gyerekülés kocsikba