Egy divatos butikban is fontos a légkondicionálás

Az ember nem is gondolná, hogy mennyi minden kell egy új vállalkozás beindításához, főleg abban az esetben, ha egy divat cégről van szó. A barátnőmmel elhatároztuk, hogy nyitunk egy kis butikot, de nem is számítottunk arra, hogy ennyi dolgunk lesz vele. Ha előre tudtuk volna, akkor talán még meg is gondoltuk volna, hogy bele merünk-e vágni. Először is ugye ki kellett választanunk a helyiséget, ahol majd a butikot kialakítjuk, azon is egy csomót gondolkodtunk, hogy merre kéne lennie, hogy azért ne legyenek óriásiak a bérlési költségek, de elég forgalmas helyen legyen ahhoz, hogy az emberek azért rátaláljanak, ne legyen teljesen eldugva.

És akkor még nem is beszéltünk a helyiség kialakításáról, meg arról, hogy milyen legyen a felszerelése, például a klíma. Amint kiderült, a légkondicionálás nem mellékes, ha azt akarod, hogy a vásárlók jól érezzék magukat a boltodban. Majd elárulom, hogy ezeket a dolgokat hogyan oldottuk meg, de előbb elmondom, hogyan is jött a butik ötlete.

A barátnőmmel, Évivel már régóta jóban vagyunk, és sok mindent csináltunk együtt az évek alatt, néha még nyaralni is együtt mentünk. Mindketten rajongunk a divatért egészen gyerekkorunk óta, mióta csak elkezdtünk az anyáink ékszereivel játszani. Azóta is sokszor mentünk együtt vásárolni, már jól ismerjük egymás ízlését, és meg is mondjuk egymásnak, hogy mi az, ami szerintünk neki jól áll, meg mi az, ami nem. Szeretünk vásárolni, de az a gondunk, hogy nem igazán akarunk mindig 10 boltot megnézni, hogy találjunk pár olyan ruhát, ami valójában tetszik. Ezért döntöttünk úgy, hogy nyitunk egy butikot, amiben csupa olyan ruha lesz, amit mi is szívesen viselnénk. Szerintem rajtunk kívül is sokan vannak olyanok, akik nem akarnak bemenni egy plázába, és ott válogatni órákig a rengeteg cucc között, amik mind más stílushoz illenek. Sokkal jobb az, hogy ha létezik egy olyan bolt, aminek egységes az arculata, és amikor oda bemész, mindig tudod, hogy találsz olyan ruhát, cipőt, táskát meg egyéb kiegészítőt, ami a te stílusodhoz illik. Így sokkal gyorsabb és stressz mentes a vásárlás.

De nem csak az volt fontos nekünk Évivel, hogy a választékunk minőségi és érdekes legyen, hanem hogy a boltba is kellemes legyen betérni, a vásárlók jól érezzék magukat, és legalább fél órát is el tudjanak itt tölteni úgy, hogy közben azt érzik, hogy kikapcsolódnak. De ehhez sok tervezés kell, nem elég csak az ötlet. Így elkezdtünk azon gondolkozni, hogy mi az, ami egy boltot kényelmessé tehet. Az egyik ilyen dolog természetesen a dekoráció és a kellemes megjelenés, de ez még önmagában kevés. Ezen kívül kellenek bútorok, esetleg egy olyan sarok, ahol az ember leülhet, ha megfáradt. Emellett a próbafülékék is jó, ha normálisan vannak kialakítva, mert senki nem szeret egy raktárhelyiség kinézetű lyukban öltözni, ahol csak egy béna kis függöny takarja. Meg amiről sokan elfeledkeznek, hogy nagyon lényeges az is, hogy a boltban milyen a hőmérséklet, ettől is nagyban függ a komfortérzetünk. Képzeld el, hogy kint vagy nyáron az utcán, már kész vagy hőgutát kapni, mert nagy a hőség, és a fejedre tűz a nap. Betérsz egy boltba, azt remélve, hogy ott legalább kicsit hűvösebb van, és kicsit felfrissülsz, de erre kiderül, hogy nincs légkondi, és bent még szinte melegebb is van, mint odakint. Ezt senki nem szeretné, nem is maradnánk meg egy olyan boltban, ahol folyik rólunk a víz, és majd megfulladunk a fülledt levegőtől. Ezért tartottam olyan fontosnak, hogy nálunk a boltban legyen légkondi, és lehetőleg jó minőségű, ami egy kicsit nagyobb teret is kényelmesen le tud hűteni. Nem szeretem, amikor egy kicsi teljesítményű klímát raknak egy nagy szobába, felkapcsolják maximumra, és aki ott van közvetlenül mellette az megfagy, mindenki más meg megsül, mert távolabb nem ér el annyira a hidegebb levegő.

Ezért Évivel sok boltot megnéztünk, hogy találjunk egy olyan légkondit, ami valóban megfelel az igényeinknek, és alkalmas a boltba is. Ma már sokkal modernebb klímák is vannak, amiknek nagy a teljesítménye, de mellette az energia fogyasztásuk se túl magas, így egész olcsón üzemeltethetők. Többféle készülék közül lehet választani, például ott vannak az oldalfali mono meg split klímák, amiket a legtöbbször látunk. Ha valaki a lakásába vesz klímát, általában ilyen típusút vesz, és ez meg is felel lakossági célokra. Egy kisebb teljesítményű egy nem túl nagy panel lakást is le tud hűteni egymagában. Ezek a split klímák is teljesen jók lettek volna nekünk, de én valahogy nem szeretem, ha a klíma nagyon látható, szerintem megtöri a fal felületét, ha mondjuk egy kicsit sötétebb tapétán ott van egy nagy fehér légkondi, nagyon zavaró tud lenni az én szememnek, de lehet, hogy csak én vagyok ezzel így. Ezért néztem olyan lehetőségeket is, amikkel esetleg el lehet rejteni a klíma készülékét, de közben megkapjuk tőle ugyanazokat a funkciókat.

Ekkor akadtam rá a mennyezeti kazettás split klímákra. Ezeket sima lakásokba meg házakba nem szokták venni, de biztos mindenki látott már ilyet áruházakban meg nagyobb üzletekben. Ennek az előnye, hogy szinte láthatatlanra meg lehet csinálni, például bele lehet süllyeszteni az álmennyezetbe, és akkor nem is látszik szinte. Így én is megkapnám, amire vágytam, mert lenne egy jó minőségű klímánk, de nem kéne bámulni azt a falon, a mennyezetet meg amúgy se bámulja senki. Először azt hittem, hogy mivel ezek professzionálisabb készülékek, ezért biztos egy vagyon lesz az áruk, de kiderült, hogy nem sokkal drágábbak, mint a sima oldalfali split klímák. Ráadásul ennek a kazettás klímának is van egy csomó funkciója is, ilyen az automatikus újraindítás, ami áramkimaradás esetén használható, és ilyenkor a rendszer automatikusan újraindul az eredeti beállításoknak megfelelően. Ezen kívül van benne időzítő , ami arra jó, hogy az időkapcsolóval beállítható, hogy a készülék egy 24 órás időszakban mikor induljon el. Vagyis ha távol leszünk, akkor is már előre beprogramozhatjuk a légkondit, például ha 8-kor nyitunk, akkor már 7-re beállíthatjuk, hogy kezdjen el dolgozni a gép, így mire beérünk a boltba, ott már kellemes a hőmérséklet. Van még automatikus hibakeresés, ami karbantartás esetén hasznos, ha rendszerhibák vagy rendellenességek merülnek fel. Van még benne intelligens leolvasztás, ami megvédi az elektromos egységet. Valamint turbo üzemmód, amivel rövid idő alatt le lehet vinni a hőmérsékletet arra a hőfokra, amit beállítottunk.

Még van ennek az új típusú légkondiknak egy plusz előnye is, konkrétan az, hogy fűteni is lehet velük, akár még -20 fokos kinti hőmérséklet mellett is. Régebben az emberek azt hitték, hogy légkondival fűteni pazarlás, de a mai készülékek már sokkal kisebb energiafelhasználással tudják ezt a funkciót is. Nyilván nem ezzel fogunk fűteni mindig a boltban, de azért jó az, hogy a klímát erre is lehet használni szükség esetén.

Amint mondtam, nem is volt olyan magas a kazettás klíma ár, mint gondoltam elsőre. Fel is vettem a kapcsolatot egy klímára specializálódott céggel, akiket a neten találtam. Ők a a készülék eladása mellett beszereléssel is foglalkoznak, így erre is megkértem őket. Gyorsan kijöttek és profi munkát végeztek, tényleg könnyen be tudták rakni az álmennyezetbe a kazettás split klímát, és valóban alig látszik. Szerintem sokkal szebb lett így a bolt, hogy nincs ott egy nagy klíma a falon, hanem szolidan elbújik.

Nagyon elégedett vagyok a céggel és a klímával is, szuperül működik. Már csak annyi a dolgunk Évivel, hogy beszerezzük az egyéb bútorokat. Sokat kell még azért dolgoznunk, hogy felfuttassuk a boltot, de mindketten rajongunk Évivel a divatért, így nem valószínű, hogy megunjuk a munkát. Szerintem minden reggel alig várom majd, hogy a boltba mehessek. Odabent pedig mindig kellemes lesz a hőmérséklet, hála az új kazettás split klímának.