Divatos abroncsok

Kortól, nemtől függetlenül mindenki szeretne jól kinézni. Persze fontos kérdés, hogy ki dönti el mit is jelent ez pontosan. Minden kornak, minden évnek megvolt a maga divatja és sokszor nevetve gondolunk vissza a korábbi idők menő frizuráira, ruháira, mivel azok ma már nem igazán állnák meg a helyüket. Ráadásul a reklámoknak köszönhetően egyre inkább fontosabb lett társadalmi szempontból is, hogy ki mit hord, hogy néz ki. Sok sztár és divatdiktátor befolyásolja mindennapi öltözködésünket a saját stílusukkal. Persze akik igazán okosak azok tudják, hogy nem minden a kinézet.

Így van ez az autók esetében is. Amióta csak feltalálták az első autót, a stílus mindig meghatározta a modelleket. Mindenki a lehető legmodernebb és legdizájnosabbra vágyik, aminek jó a sebessége, és bőg a motorja. A felnik kinézete sem mindegy természetesen, hiszen ebből is egyre inkább az extravagáns irányba kezd eltolulni a divat. Azonban arról már sokan megfeledkeznek, hogy a jó kinézet mellé nem árt az sem, ha használható is a felszerelés. Ez pedig mostanában igazán komoly kérdéssé kezd válni, hiszen megjött a hideg idő, és így nem is kell messzebb mennünk a legutóbb említett gumiknál, kerekeknél.

Biztos mindenkinek feltűnt, hogy megjött a tél, elvégre is az utóbbi időben kezdett igazán hidegre fordulni az időjárás. Reggelente, de sok helyen nap közben is fagypont alatti hőmérséklet a jellemző, és a csapadék is szépen hull hol eső, hol hó formájában. Minden kétséget kizáróan elérkezett a téli gumik ideje. Sokan azonban még sem váltanak, hanem továbbra is a nyári kerekeket használják, ami elég érthetetlen számomra. Van, aki a költségekre hivatkozik. Pedig annyira nem nagy kiadás, 4 abroncs beszerzése. Ráadásul rendszeresek a téli akciók is, amik kihasználásával rengeteg pénzt spórolhatunk. Érdemes odafigyelni az ilyen lehetőségekre és élni velük, főleg azoknak, akik anyagi okokra hivatkoznak. Én is ilyen akció keretén belül szereztem meg az új garnitúrámat, és még azt is megmutatom, hogy honnan, ha esetleg lennének olyanok, akik nem csak a kerékcseréléshez lusták, hanem ahhoz is, hogy rákeressenek az esetleges akciókra. https://gumidiszkont.hu/teli-gumi ezen a linken találhatunk kerekeket jó áron.

Van, aki úgy gondolja, hogy igazából olyan sokat nem számít ez a dolog. Elvégre is a hó, a jeges út, vagy épp az esővíztől nedves aszfalt mindenképp csúszni fog mindegy, hogy milyen gumi van a kerekeken. Végeredményben van ebben igazság, de azért az egyáltalán nem mindegy, hogy milyen mértékben lesz nehezen irányítható az autónk. Ráadásul fontos tudni, hogy az abroncsokon található barázdák mélysége sem mindegy. A téli felszerelésen ugyanis ez valamivel mélyebb így több csapadékot tud elvezetni, illetve a havas úton is jobb tapadást biztosít számunkra. Ráadásul a gumik anyaga sem mindegy. A tökéletes tapadás elérése érdekében ugyanis fontos, hogy a gumik is elérjenek egy bizonyos üzemi hőmérsékletet. Hidegebb időben nehezebben melegszik fel az abroncs, ami szintén megnehezítheti a vezetést. Illetve a téli gumi összetétele más, mint a nyári, így lehetővé téve, hogy hidegebb időben is gyorsan melegedjen be a megfelelő szett. Ezzel az információval azért is nagyon fontos tisztában lenni, mert az ember hajlamos azt hinni, hogy ha nincs csapadék, és az út sem jeges, akkor nem is másak a körülmények egy nyári naphoz képest. Pedig a változások könnyen érzékelhetőek, ha az ember odafigyel.

Lefagyott úton a problémát az okozza, hogy fékezésénél az autó kereke ugyan megáll, viszont a csúszós felülethez nem fog hozzátapadni, így lényegében az autónk irányíthatatlanul fog tovább korcsolyázni egészen addig, amíg a lendület tart, vagy amíg valami meg nem állítja. Jobb esetben ez az árok, vagy valami korlát, karó, rosszabb esetben a szembejövő gépjármű. Esőnél hasonló problémával találkozhatunk, amikor is a sok vízen „megúszik” az autó, vagyis lényégben annyi nedvesség kerül a kerekek és a talaj közé, hogy nem is érintkezik, az autónk a földel, amitől irányítatlanná válik. Ezek persze könnyen észrevehető problémák. A hűvös idő miatti hideg abroncsok azonban kevésbé észrevehetőek. Még is ilyenkor csapadék nélkül is előfordulhat, hogy egy kanyarban kisodródunk, mivel nem tapad olyan jól a kerék, illetve a féktávok is megnőnek. Érdemes erre külön odafigyelni, hiszen sokszor pont az okozza a gondot, hogy a megváltozott körülmények ellenére úgy vezetünk, mintha mi se történt volna.

A váltásnál érdemes szakember segítségét kérni, bár tudom, hogy önerőből is végrehajtható a dolog. Ha azonban először csináljuk, vagy nem bízunk magunkban akkor szinte kötelező, hogy egy profi csinálja meg helyettünk a dolgot. Ilyenkor ugyanis több súlyos hibát is lehet véteni, ami később balesetet okozhat. Egy hivatásos szakember viszont pillanatok alatt, lényegében fillérekért kicseréli nekünk a kerekeket, így biztosak lehetünk benne, hogy minden rendesen a helyére került.

Ne feledjük hát el, hogy nem csak a kinézet számít, hanem az is, hogy megfelelően használható legyen az autónk. Ehhez pedig a téli- nyári gumicserét sem szabad félvállról venni. Ha minden áron divatozni akarunk, akkor ne sajnáljuk rá a pénzt és szerezzünk be különlegesen jól kinéző szetteket, így akár ez akár az van fent az autón, mindig garantálva lesz, hogy irigykedve nézzék járgányunkat. Fontos a divat, de ez nem változtat azon a tényen, hogy első a biztonság.